Tiga sukan sasaran pingat OlimpikKuala Lumpur: Majlis Olimpik Malaysia (MOM) menaruh harapan kepada atlet negara daripada tiga jenis sukan untuk meraih pingat di Sukan Olimpik Rio de Janeiro, Brazil pada Ogos ini.

Presidennya Tunku Tan Sri Imran Tuanku Jaafar berkata tiga sukan itu ialah badminton, berbasikal dan terjun yang mungkin mempunyai peluang yang baik untuk menyumbang pingat kepada kontinjen negara.

"Atlet kita dalam tiga sukan ini berkeupayaan untuk menyumbang pingat. Kita tidak boleh bandingkan atlet kita dengan lain-lain atlet kerana dalam kejohanan di peringkat Asia kita mampu tetapi dalam konteks Olimpik kita mungkin bukannya pesaing untuk pingat, kata Tunku Imran selepas mempengerusikan Mesyuarat Lembaga Eksekutif MOM, semalam.

Tambahan pula, Tunku Imran berkata selaku Presiden MOM beliau tidak mahu terlalu tegas dalam menetapkan sasaran untuk kontinjen Malaysia dalam kejohanan ini biarpun sasaran asal beliau hanya untuk melihat atlet mencapai pencapaian terbaik masing-masing.

"Kita pilih mereka untuk mewakili negara dalam kejohanan utama, mereka mesti menunjukkan prestasi yang lebih baik dari sebelumnya," kata Tunku Imran.

Beliau juga mahu rakyat Malaysia berbangga dengan atlet negara yang layak untuk ke Sukan Olimpik.
- Bernama

Sumberhttp://www.hmetro.com.my/node/126568