Bagaimana untuk bermain snuker?

Snooker, juga dirujuk sebagai biliard Bahasa Inggeris, popular di seluruh dunia. Bagaimana untuk bermain snuker?

Peraturannya agak mudah. Pada permulaan permainan, piramid lima belas bola merah dibina. Ini adalah kedudukan permulaan. Enam bola warna yang berbeza diletakkan mengikut tanda di atas meja.

Snooker, juga dirujuk sebagai biliard Bahasa Inggeris, popular di seluruh dunia. Bagaimana untuk bermain snuker? Peraturannya agak mudah.

Pada permulaan permainan, piramid lima belas bola merah dibina. Ini adalah kedudukan permulaan. Enam bola warna yang berbeza diletakkan mengikut tanda di atas meja.

Snooker: Peraturan Permainan

Bola kiu (putih) mempunyai makna yang istimewa. Dengan itu, atlet harus menggantikan bola palu ke dalam poket. Jika pemain telah selesai melanda, dia meneruskan permainan. Jika terlepas, giliran kanan dipindahkan ke lawan. Pengutamaan ketat mesti diperhatikan. Selepas bola merah masuk ke dalam saku, anda perlu menjaringkan bola warna, kemudian bola merah lagi, dan sebagainya. Lebih-lebih lagi, warna perlu ditetapkan ke kedudukan permulaan, manakala warna merah kekal di atas meja. Juga peraturan "memesan" bola. Sekiranya terdapat merah di atas meja, dan pemain akan memukul satu warna, dia perlu menunjukkan objek yang dia mahu masuk ke dalam poket.

Snooker: Peraturan Menang

Semasa setiap perlawanan, dipanggil bingkai, pemain diberikan mata. Sekiranya hasilnya adalah seri, bola hitam diletakkan di atas meja. Bingkai dimainkan hanya dengan bola ini dan berakhir selepas mogok atau pelanggaran yang terhasil. Oleh itu, pemenang diturunkan.

Pemain menerima mata, baik untuk serangan berkesan mereka sendiri, dan untuk kesalahan yang dilakukan oleh musuh. Permainan berakhir apabila semua bola di dalam poket atau dalam kes ketika, setelah pelanggaran atau mogok pertama (efektif), hanya bola hitam tetap di atas meja.

Snooker: Peraturan Pemarkahan

Ramai menganggap sukan ini lembap, statik dan tidak menarik, tetapi ia mempunyai dinamik tersembunyi yang kuat. Pemain mesti dapat menilai secara objektif situasi, berfikir secara strategik dan menyampaikan tembakan tepat. Kesukaran terletak pada hakikat bahawa bilangan mata yang boleh didapati dari kesan berkesan bergantung kepada bola yang dipilih. Oleh itu, pemain bukan sahaja perlu mencetak gol, tetapi juga mencipta halangan untuk langkah berjaya lawan. Anda juga perlu cuba "menutup" bola yang paling "menguntungkan".

Secara teori, pemain boleh memperoleh 147 mata semasa permainan. Ini adalah mungkin jika selepas merah dia akan menjaringkan hanya bola hitam. Dan seterusnya - lain berwarna, mengikut bilangan mata yang dibawa.

Warna yang paling "menguntungkan" adalah hitam. Dia membawa tujuh mata. Enam poin memberikan merah jambu, lima - biru. Untuk empat mata, anda perlu menjaringkan coklat. Tiga mata membawa hijau, dua - kuning dan satu - merah.

Seperti yang anda lihat, peraturan snooker agak mudah. Tetapi untuk memenangi, anda perlu mengira lokasi bola beberapa bergerak ke hadapan. Untuk menang, anda mesti selalu menyerang supaya bola kiu mengembalikan kedudukan terbaik. Matlamat - tidak hanya untuk menjaringkan bola di dalam poket. Adalah penting untuk mencipta satu siri hits yang berjaya. Oleh itu, bukan sahaja ketepatan dan ketangkasan, tetapi juga kemampuan untuk berfikir secara strategik adalah penting di sini.

Terdapat pelbagai variasi permainan ini. Termasuk snooker Amerika dan Brazil. Peraturannya sedikit berbeza, idea utama adalah umum. Terdapat juga versi permainan yang dipendekkan, yang menggunakan enam bola merah.

Sumber : https://ms.theanswerexperts.com/4253392-snooker-game-rules